- De Amerikaanse inflatie blijft vooralsnog hardnekkig hoog en dat holt de koopkracht van veel Amerikanen uit.
- President Donald Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dat het aanpakken van de hoge inflatie een topprioriteit zou zijn.
- Sommige beursexperts beginnen echter te vermoeden dat Trump de hoge inflatie op z’n beloop kan laten, omdat hiermee het probleem van de torenhoge staatsschuld van de VS wordt verlicht.
- Lees ook: Beleggen in Japan en China biedt kansen, nu de Amerikaanse beurzen kwakkelen, volgens grote vermogensbeheerder BlackRock
Inflatie tast de koopkracht van geld aan en is daarmee ook een bedreiging voor je beleggingen. Hoge inflatie wordt daarom over het algemeen gezien als slecht voor de economie en geldt als een gevaar voor de financiële zekerheden van huishoudens.
Een belangrijke verkiezingsbelofte van de Amerikaanse president Donald Trump was dan ook dat hij sterke prijsstijgingen zou beteugelen. Sommige experts twijfelen echter of Trump die belofte serieus wil nakomen.
Inflatie zou een geheim wapen van Trump kunnen zijn om de torenhoge staatsschuld van de VS minder problematisch te maken. Inflatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat financiële bezittingen zoals spaargeld en beleggingen minder waard worden, hetzelfde geldt voor schulden.
De Amerikaanse vermogensbeheerder Jeff Muhlenkamp vermoedt dat er een inflatoire periode voor de VS in het verschiet ligt, nu Trump probeert om de hoge staatsschuld aan te pakken door de inflatie te laten oplopen.
"De overheid heeft te veel geleend. En overheden hebben er nogal eens een handje van om hun munt te laten devalueren om schuldproblemen aan te pakken", zegt Muhlenkamp tegen Business Insider.
Hoge staatsschuld in de VS
De sterk gestegen staatsschuld van de VS baart ook fondsbeheerder Scott Barbee van het Aegis Value Fund grote zorgen.
“De staatsschuld van de VS bedraagt meer dan 36.000 miljard dollar. Dit is het een onhoudbare situatie”, zegt Barbee. “Een stijging van de schuld met 1 procent leidt tot forse hogere rentelasten die andere uitgaven bemoeilijken".
De Amerikaanse staatsschuld liep de afgelopen twee decennia gestaag op. Aan het begin van 2008 stond de omvang van de schuld gelijk aan 64 procent van het nationaal inkomen. Inmiddels bedraagt de staatsschuld 120 procent van de omvang van de Amerikaanse economie.
Als er niets wordt gedaan, kan het hoge schuldniveau de geloofwaardigheid van de VS op financiële markten aantasten. Amerikaanse staatsleningen worden gezien als beleggingen met een zeer laag risico, maar als beleggers beginnen te twijfelen aan het vermogen van de VS om z'n schulden af te lossen, heeft dat grote gevolgen.
In een recent rapport wijst beleggingsstrateeg James St. Aubin van vermogensbeheerder Ocean Park Asset Management erop dat er in het ergste geval een verkoopgolf van Amerikaanse staatsleningen kan plaatsvinden. Dat zou betekenen dat de VS forse hogere rentes moeten gaan betalen bij de uitgifte van nieuwe staatsleningen.
Beursstrategen St. Aubin, Barbee en Muhlenkamp zijn niet al te optimistisch over het vermogen van de Amerikaanse overheid om de staatsschuld in toom te houden. President Trump heeft lagere belastingen beloofd en dat kan de overheidsschuld juist verder opdrijven. Al hangt dit ook af van bezuinigingen bij de Amerikaanse overheid en de mate waarin hogere importheffingen kunnen fungeren als een belasting die buitenlandse bedrijven betalen.
Kun je schulden wegtoveren met hoge inflatie?
Is inflatie echt een manier om van je schulden af te komen? Technisch gezien wel.
“Als landen in dit soort situaties terechtkomen en de overheidsschuld wordt uitgegeven in een valuta die het land controleert, zoals de dollar, dan kun je een munt laten devalueren”, aldus Barbee.
Met een expansief monetair beleid, zoals het bijdrukken van geld en een verlaging van de beleidsrente van de centrale bank, neemt de inflatie toe. Als gevolg daarvan daalt de reële waarde van de schuld, omdat de overheid schulden kan terugbetalen met vers gedrukte dollars. Die zijn in koopkrachttermen minder waard zijn dan toen de schuld werd uitgegeven.
De verhouding tussen de staatsschuld en het nationaal inkomen verbetert ook in een dergelijke situatie, omdat de inflatie de nominale omvang van de economie vergroot en tegelijkertijd de reële waarde van de uitstaande schuld vermindert, waardoor de schuld een kleiner deel van de totale economie uitmaakt.
President Trump heeft de Amerikaanse centrale bank opgeroepen om de beleidsrente te verlagen, wat de economie zou stimuleren. De Federal Reserve opereert echter onafhankelijk en moet bij een te hoge inflatie zorgen dat de prijsstijgingen worden afgeremd.
Lagere rentetarieven kunnen Trump op de korte termijn helpen, omdat dit lenen voor de Amerikaanse overheid minder duur maakt. Daardoor hoeft er ook minder rente op de staatsschuld te worden betaald.
Inflatie stimuleren is echter geen waterdichte oplossing. Als prijsstijgingen uit de hand lopen, kan dit leiden tot een situatie van stagflatie. In dat geval heb je een combinatie van stijgende prijzen en vertraging van de economische groei of zelfs een recessie.
Beleggen in goud en grondstoffen als bescherming tegen inflatie
Als Trump inderdaad de hoge last van de staatsschuld wil verminderen door prijzen te laten stijgen en de koopkracht van de dollar te laten eroderen, kan dit leiden tot hogere inflatieniveaus en meer volatiliteit op de aandelenmarkt.
“Beleggers moeten de manier waarop ze over beleggen denken echt aanpassen om met dit risico rekening te houden", zegt Barbee.
In dit licht valt ook de recente populariteit van goud te verklaren. Sinds afgelopen jaar is de goudprijs fors gestegen, omdat beleggers op zoek zijn naar een veilige haven.
Voor Barbee en Muhlenkamp heeft de tactiek om goud een prominente rol te geven in hun beleggingsportefeuilles tot nu toe vruchten afgeworpen. De beleggingsportefeuille van Barbee bestaat voor liefst 25 procent uit investeringen in edelmetalen en mijnbouwaandelen. De portefeuille van Muhlenkamp bestaat voor 10 procent uit goud en aan goud gekoppelde beleggingen.
"Een van de dingen die we hebben gedaan, is extra aandacht geven aan fysieke beleggingen die historisch gezien goed presteren in tijden van geldontwaarding", zegt Barbee.
Muhlenkamp zit op dezelfde lijn. Als de inflatie in de VS hoog blijft, kunnen energie-gerelateerde beleggingen en "zo'n beetje alles wat je niet kunt bijdrukken, het vrij goed doen”.